dimecres, 14 de desembre del 2022

 

NIT DE SANTA LLÚCIA

 

La Nit Literària de Santa Llúcia, Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de literatura de Catalunya, entre els quals destaquen el premi Sant Jordi de novel.la, Premis Carles Riba de Poesia Premi Mercè Rodorera de contes i narracions. Organitzat per Òmnium Cultural, és un esdeveniment de referència dins el calendari literari i cultural.

Coincidint amb el seu 70è aniversari, l’edició del 2020, va engegar amb un canvi de format i passa a celebrar-se de manera permanent al Teatre Nacional de Catalunya, consolidant-se d’aquesta manera com a un espectacle televisiu i nit de referència del calendari cultural a Catalunya. El 13 de desembre de 2022 es va celebrar la 72a Nit de Santa Llúcia, una cita marcada per la reivindicació de la literatura i llengua catalanes.





Els premiats de la 72a Nit de Santa Llúcia




La periodista Gemma Ruiz Palà ha guanyat aquest dimarts el 63 Premi Sant Jordi de novel·la amb Les nostres mares, la primera dona a aconseguir-ho dinou anys després de Carme Riera i La meitat de l'ànima, amb una obra que és un homenatge a la generació femenina nascuda en els anys cinquanta del segle XX.


Durant la gala de la Festa de les Lletres Catalanes, dirigida per Jordi Oriol i Canals i presentada per l'actor Roger Coma, amb la llengua com a fil conductor, altres premis que s'han conegut han estat  49 Premi Joaquim Ruyra de literatura juvenil  a Un far a la fi del món, de Gerard Guix, mentre que el 60 Premi Josep M. Folch i Torres ha quedat desert.



Altres distincions de la nit, que ja es van fer públiques fa uns dies, han estat el 36 Premi Internacional Joan B. Cendrós per a la nord-americana Mara Faye Lethem, mentre que la Muriel Casals de Comunicació 2022 (3.000 euros) ha recaigut en el periodista Manel Alías.

dissabte, 26 de novembre del 2022

 


CINEFÒRUM EN ANGLÈS A LA BIBLIOTECA



"On the 18th November, the groups 2nd Batxillerat A and B enjoyed a special English Cinema Session in the High School library. We watched the film "It's Kind of a Funny Story". An engaging activity in our library, a place where the joy of books and cinema can come together."



El dia 18 de novembre, els grups de 2n Batxillerat A i B vam gaudir d'una Sessió especial de Cinema Anglès a la biblioteca de l'institut. Vam veure la pel·lícula "It's Kind of a Funny Story". Una activitat engrescadora a la nostra biblioteca, un lloc on l'alegria dels llibres i el cinema poden unir-se".







                                 ACTIVITATS BIBLIOTECA 2n IB


Els alumnes de 2n curs del Batxillerat Internacional han intercanviat el rol amb el 
professorat. Ells són els professors; no només expliquen el Temari, sinó que també 
decideixen les activitats que el professor-alumne haurà de respondre i les avaluaran.


A la classe d'avui han explicat la guerra d'independència d'Irlanda




diumenge, 20 de novembre del 2022


EL MÓN CLÀSSIC A LA BIBLIOTECA



En aquest curs, a la matèria de Món Clàssic, els alumnas/es de 1r de Batxillerat, amb ajuda de la professora de la matèria, estan fent un treball de recerca sobre el món antic a la Biblioteca del centre. Per a això, han consultat alguns fons : enciclopèdies i manuals de paper; i, de forma complementària, també fonts digitals.






La finalitat d'aquesta tasca és que els alumnes desenvolupin estratègies de cerca i gestió d'informació en diferents formats per a conèixer el món clàssic en un espai pròxim, la biblioteca del centre.















 




dimarts, 15 de novembre del 2022

         CENTERNARI NAIXEMENT JOSÉ SARAMAGO  

El pròxim 16 de novembre celebrarem el centenari del naixement de l’escriptor portuguès José Saramago. Va néixer a Azinhaga (Portugal) en una família molt humil i, de ben petit, va conèixer la pobresa. Es diu Saramago per un error en l'anotació per part del funcionari que el va inscriure amb el nom de José Saramago ( sobrenom en què es coneixia la família)i no pas José de Sousa, cognom del seu pare. Als dotze anys, va iniciar els estudis a l'Escola Industrial de Lisboa, estudis que no va poder finalitzar per no poder seguir pagant la matrícula. Aquest fet provocà que el jove Saramago entrés a treballar en una ferreria mecànica, sense oblidar, però, la seva nova passió: la lectura. Posteriorment, entrà a treballar en una companyia d'assegurances i simultanejà les seves col·laboracions com a periodista al Diário de Notícias, un diari d'abast nacional del qual, per raons polítiques, ben aviat en fou expulsat i com a crític literari de la revista Seara Nova.



Membre del Partit Comunista Portuguès des del 1969, va patir persecució i censura durant els anys de la dictadura d'António de Oliveira Salazar. Posteriorment, va sumar-se a la Revolució dels Clavells, que va portar la democràcia a Portugal l'any 1974. Des del 1976, es dedicà exclusivament al seu treball literari. Saramago acabà compartint la seva residència entre Lisboa i l'illa de Lanzarote (Illes Canàries), on morí el 18 de juny del 2010 als 87 anys.



Les seves obres destaquen per la denúncia dels mals de la societat actual, portant a l'extrem algun dels casos per analitzar què passaria i posar-lo en relleu. Sempre hi ha algun protagonista que s'oposa a deixar-se anar, és l'arquetip de l'heroi. Pel que fa a l'estil, usa frases llargues, amb un estil de puntuació propi.

La seva primera gran novel·la fou Levantado do chão (Alçat del terra 1980), un retrat fresc i vívid de les condicions de vida dels treballadors de la població de Lavre, situada a la regió d'Alentejo. Amb aquest llibre, Saramago aconseguí trobar la seva veu pròpia, amb l'estil gairebé poètic que el caracteritza.

La novel·la O Evangelho Segundo Jesus Cristo (L'Evangeli segons Jesucrist1991) el catapulta a la fama a causa d'una polèmica sense precedents a Portugal (que es considera una república laica), quan el govern li veta la presentació al Premi Literari Europeu d'aquell any, al·legant que "ofèn els catòlics". Com a acte de protesta, Saramago abandona Portugal i s'instal·la a l'illa de Lanzarote (Illes Canàries). El 1995 publica Assaig sobre la ceguesa (Ensaio sobre a cegueira) i el 1998 és guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, esdevenint el primer autor en llengua portuguesa en rebre aquesta distinció. L’Acadèmia Sueca va destacar la seva capacitat per “fer tornar comprensible una realitat fugissera, amb paràboles sostingudes per la imaginació, la compassió i la ironia”.









 









dimecres, 9 de novembre del 2022

 

     175è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE BRAM STOKER






El 8 de novembre de 1847 va néixer a Irlanda el polifacètic novel·lista Abraham (Bram) Stoker, que va destacar des de jove per la seva afició a l'atletisme i al futbol i de més gran per les matemàtiques, la filosofia i la literatura.

En el terreny literari va conrear sobretot el relat curt. Dràcula és la seva la novel·la més coneguda. Per la seva redacció Stoker es va basar en llegendes prèvies que tractaven sobre el comte vampir de Transsilvània a les que l'autor va donar unitat, afegint al relat inquietant ressonàncies simbòliques i esborrant les fronteres entre la vida i la mort.






La potència de la història ha retingut l'atenció d'importants cineastes de manera que ha estat portat al cinema en nombroses ocasions, entre les quals mencionem la de F.W. Murnau (1922), protagonitzada pel gran Bela Lugosi i la de Francis FordCoppola (1992)amb l'actor Gary Oldman com a comte Dràcula.



Tot i que el cinema ha fet molt bones adaptacions, sempre el llibre és molt més fidedigne.
Us recomano la lectura d'aquesta novel·la gòtica. L'editorial Alfaguara ha fet una adaptació juvenil amb unes il·lustracions molt boniques i actuals, però també està a altres editorials.



Si us agrada, podeu escriure un comentari a l'entrada d'aquest blog explicant què us ha paregut

dilluns, 12 de setembre del 2022

 DIA DE ROALD DAHL 2022 

 



El 13 de setembre es commemora el naixement d'un dels escriptors de literatura infantil més famosos de la història: Ronald Dalh.
Aquest dia també es commemora el Dia Internacional de la Xocolata, en honor al seu llibre Charlie i la fàbrica de xocolata.




Qui va ser?


Va néixer el 13 de setembre de 1916 al poble de Llandaff, prop de la ciutat anglesa de Cardiff (Gal·les, Anglaterra). Va estudiar en internats anglesos i en un d'ells sovint convidaven els alumnes a fer un tast de xocolatines perquè la companyia que les fabricava volia conèixer l'opinió dels futurs consumidors. Aquest fet va servir d'inspiració a l'hora d'escriure Charlie i la fàbrica de xocolata.
Als vint-i-dos anys va començar a treballar per a la companyia petroliera Shell Oil a Tanzània (Àfrica). En esclatar la Segona Guerra Mundial es va unir a les forces aèries britàniques com a pilot de caça. Un accident aeri li va produir greus ferides i va estar a punt de morir.
El primer que va escriure van ser articles per a revistes. Més endavant, va publicar novel·les i contes per a adults, abans de començar a crear històries per als seus fills. El 1964 va publicar Charlie i la fàbrica de xocolata, que va tenir un gran èxit.
Va morir el 23 de novembre de 1990. Fa un temps el van destacar com a personatge del setciències

Sabies que...



... era molt alt, feia 2 metres d'alçada

...els pares de Roald Dahl es deien Harald i Sofie Magdalene, i que procedien de Noruega?

...li van posar el nom de Roald com a homenatge a l'explorador polar Roald Amundsen?

... el seu color favorit era el groc, sempre escrivia les seves històries en papers d'aquest color?

...que la gran majoria de les il·lustracions dels llibres de Dahl són de Quentin Blake?

... va escriure 17 contes infantils, dels quals 7 es van adaptar al cinema i 2 al teatre?

... alguns dels seus autors favorits eren: Rudyard Kipling, Charles Dickens i William Makepeace Thackeray?

...parlava 3 idiomes: noruec, anglès i el suahili que va aprendre durant el temps que va viure a Tanzània?

...es va inventar un idioma, el Gobblefunk, llenguatge que va crear per al llibre El gran amic gegant. Consta de 283 paraules com Trogglehumper, Frothbuggling o Jumpsquiffling ?


... The Roald Dahl Museum and History Centre és el museu on exclusivament hi ha materials d'aquest autor. Es troba només a 30 quilòmetres de Londres i pots accedir-hi a ell a través d’un Tour virtual al Museu de Ronald Dalh


Voleu saber més?





Com heu comprovat, Dahl va tenir una exitosa carrera literària. A l’àmbit juvenil és famós per obres com Matilda, Els Gremlins, James i el préssec gegant, El gran amic gegant (inspirada en la seva solidària neta) i Boy (en la qual retratava records i vivències de la seva infància). Moltes d’elles han sigut una font d'inspiració per a directors de cinema. Per exemple, Charlie i la fàbrica de xocolata



Aquí us deixo dites de l’autor i d’un dels seus personatges més populars per animar-vos a llegir les seves obres i perquè us inspireu:

Si penses arribar a alguna part en la vida has de llegir molts llibres, deia Roald Dahl

Les lectures ens permeten «viatjar al llarg del món» mentre estem en «la nostra petita habitació, com es diu en ‘Matilda’






dijous, 8 de setembre del 2022

DIA INTERNACIONAL DE L'ALFABETITZACIÓ 2022 

Com cada any, des de 1967, el 8 de setembre se celebra el Dia Internacional de l'Alfabetització a tot el planeta, per a recordar la importància de l'alfabetització com a factor de dignitat i de drets humans, així com per a aconseguir avanços en l'agenda d'alfabetització, amb la intenció d'una societat més instruïda i sostenible.

Avui dia, al voltant de 773 milions d'adults en el món no compten amb les competències bàsiques en lectoescriptura. En l'any 2017 es van sumar a aquestes xifres l'alfabetització digital.

No hem d'oblidar-nos tampoc que, arran de la pandèmia, és possible que gairebé 24 milions d'estudiants mai tornin a l'educació formal, dels quals es preveu que 11 milions siguin nenes i dones joves. Per tant, per a garantir que ningú es quedi enrere, el Dia Internacional de l'Alfabetització d'enguany se celebrarà a tot el món sota el lema Transformar els espais d'aprenentatge de l'alfabetització.

A escala mundial, s'organitzarà un esdeveniment internacional híbrid els dies 8 i 9 de setembre de 2022 a Costa d'Ivori. Els programes i pràctiques d'alfabetització excel·lents d'enguany seran anunciats durant la cerimònia de lliurament dels Premis Internacionals d'Alfabetització de la UNESCO 2022.

Tanmateix, nosaltres, des de l'escola i com a membres de la comunitat educativa, tenim la responsabilitat de visibilitzar la importància de l'educació perquè els nostres alumnes adquireixen els coneixements essencials per desenvolupar-se a la vida quotidiana i per garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat.

Per tant, tots plegats, hem d’assolir els Objectius del Desenvolupament Sostenible.





dijous, 21 d’abril del 2022

DIADA DE SANT JORDI 2022

Després de dos anys de pandèmia sense que haguem pogut celebrar la diada de Sant Jordi com és tradició a casa nostra, aquest 23 d’abril de 2022 recuperem la nostra festa més preuada i podrem viure-la de nou sense restriccions. Això ens permetrà passejar entre un munt de parades de llibres i roses i gaudir de moltes activitats culturals preparades al voltant del llibre.

A Barcelona, divendres 22 d’abril a les 18:00 hores l’escriptora lleidatana Imma Monsó llegirà el Pregó de la Lectura al Saló de Cent de l’Ajuntament. 


El dissabte 23, l’Ajuntament ha previst una superilla literària entre la Diagonal i la Gran Via i els carrers de Balmes i Pau Claris, que estaran tallats al trànsit. Aquí trobareu les tradicionals paradetes de les llibreries i els escriptors i escriptores disposaran d’espais per a la signatura de llibres.


També a l’Institut celebrarem la Diada amb un acte que tindrà lloc el dimarts 26 d’abril en el Centre Cívic Can Clariana, on la directora llegirà el Pregó de Sant Jordi i es farà el lliurament de premis dels Jocs Florals de l’Institut, amb la lectura de fragments de les obres guanyadores i la interpretació d’unes peces musicals.


Si voleu comprar o regalar algun llibre aquí podeu consultar les novetats editorials per a aquest Sant Jordi, segons els gènere preferit, la franja d’edat de la persona que l’ha de llegir, etc.


Per a joves, aquí us mostrem alguns títols publicats recentment. Esperem que hi trobeu un llibre que us emocioni, us enganxi, us diverteixi… Hi ha un llibre per cada persona, només cal trobar-lo.


FELIÇ SANT JORDI !!!



   VISITA DE PILAR GARRIGA, UN ESTIU A BORNEO L'alumnat de 1r ESO va rebre el dimarts 23 de maig a la Pilar Garriga. Pilar és llicenciad...