Commemoració del Dia de les Víctimes de l’Holocaust
Si estirem el fil de la història, recordem que el règim nazi va protagonitzar l’episodi més esgarrifós que la humanitat ha conegut, el genocidi del poble gitano i jueu, i la persecució d’altres col·lectius com ara els testimonis de Jehovà, persones amb discapacitat física o mental, adversaris polítics o persones LGTBI+.
Pràcticament 80 anys després de l'alliberament del Camp d'Extermini d'Auschwitz, seguim sense conèixer una xifra fiable de les víctimes romanís al continent europeu –s'estima que van ser assassinats entre mig milió i dos milions d'homes, dones, nens i nenes romanís–, i el que és pitjor, a tenor de l'auge dels discursos d'odi a tota Europa, sembla que seguim sense comprendre el succeït, les seves causes i les seves conseqüències.
Per a lluitar contra l'oblit i evitar que la història torni a repetir-se d'una manera similar, en 2005, l'Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 27 de gener com a dia oficial per a commemorar a totes les víctimes de l'Holocaust. Des del nostre centre hem volgut sumar-nos a aquesta iniciativa, i al llarg de tota la setmana passada vam preparar una sèrie d’activitats amb l’alumnat d’ESO i de batxillerat.
Des de la Comissió de la Biblioteca i amb l’ajut de l’alumnat i tercer i quart d’ESO, vam fer un mural de recomanacions de llibres relacionats amb aquesta temàtica: El Diari d’Anne Frank, Maus, Auschwitz explicat a la meva filla, entre d’altres. També vam llegir fragments de l’obra Si això és un home, de Primo Levi, un testimoni colpidor de la vida i la supervivència a l’infern dels lager polonesos durant els últims anys de l’ocupació nazi. Altres obres que va escollir l’alumnat van ser El violí d’Auschwitz, de la Maria Àngels Anglada, i Maus, d’Art Spiegelman, un còmic on el fill d’un jueu polonès narra l’infern pel qual va haver de passar el seu pare.
Per la seva banda, l’alumnat de batxillerat va preparar un mural amb dibuixos de l’Anne Frank i frases que van marcar aquella època.
Per últim, tot l’alumnat que va participar en aquesta iniciativa va voler formar part també de la campanya duta a terme pel World Jewish Congress, que consistia a pujar a fotografies a les xarxes socials amb el hashtag #weremember.
Us deixem per aquí un tastet de les activitats que vam fer al centre:
Comissió de la Biblioteca.