dilluns, 21 de març del 2022

21 DE MARÇ, DIA MUNDIAL DE LA POESIA

L’any 1999 la UNESCO va proclamar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Aquesta data ha esdevingut des de llavors una forma de reconèixer el paper de la poesia com a mitjà per satisfer les necessitats estètiques del món actual, i una jornada d'homenatge a tothom qui manté viva la poesia com a una de les manifestacions artístiques més elevades de l'esperit humà.

El Dia Mundial de la Poesia és una ocasió immillorable per homenatjar els i les poetes, reviure les tradicions orals amb recitals de poesia, promoure la lectura, l’escriptura i l’ensenyament de la poesia, i fomentar la interrelació entre la poesia i altres arts com el teatre, la dansa, la música o la pintura.


La UNESCO ha fet pública una guia bàsica perquè tothom pugui participar i donar suport a la poesia i els/les poetes el Dia Mundial de la Poesia, així com al llarg de l'any. És la següent:


1. Dóna suport a la poesia comprant llibres de joves poetes.

2. Convida els amics a recitar poesia, de qualsevol mena i estil.

3. Aprèn els refranys de la teva cultura, i descobreix-ne també d'altres cultures.

4. Aprèn poemes, rimes i endevinalles per amenitzar les trobades familiars.

5. Lluita contra la idea de la poesia com quelcom antiquat i avorrit.

6. Encoratja els nens a llegir i escriure els seus propis poemes.

7. Desperta el poeta que hi ha en tu: escriu versos i impressiona el teu entorn amb creativitat i inventiva.

8. Dóna suport a la presència de poesia a ràdios, revistes, diaris i pel·lícules.


A casa nostra, per celebrar aquesta diada, la Institució de les Lletres Catalanes –amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades– celebra la gran festa de la paraula i organitza tot un seguit d’actes arreu dels territoris de parla catalana. Així mateix, cada any s’escull un poema que es tradueix a nombroses llengües amb la intenció de mostrar la riquesa mundial de la poesia.


En aquesta edició, que és la quinzena, s’ha triat el poema “Si puc” de Gabriel Ferrater, de qui enguany commemorem el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort. A continuació podeu llegir-lo:


Si puc
Alguna cosa ha entrat
dins algun vers que sé
que podré escriure, i no
sé quan, ni com, ni què
s’avindrà a dir. Si puc
te’l duré cap a tu.
Que digui els teus cabells
o l’escata de sol
que et tremola a aquesta ungla.
Però potser no sempre
tindré del tot present
el que ara veig en tu.
He sentit el so fosc
d’una cosa que em cau
dins algun pou. Quan suri,
he de saber conèixer
que ve d’aquest moment?
Gabriel Ferrater, Si puc. Barcelona, J. Horta, 1962, p. 13.

L’esmentat poema s’ha traduït  a vint-i-dues llengües. Podeu llegir i consultar les traduccions en aquest fullet.


A més, es porten a terme arreu del país més de dos-cents d’actes i iniciatives i d’accions a les xarxes (amb les etiquetes #DMP22 i #diadelapoesia) en col·laboració amb escoles i instituts, llibreries, centres cívics i culturals: recitals poètics i musicals, tertúlies poètiques, xerrades i debats, representacions teatrals, presentacions de poemaris, entre altres.


El nostre Institut també es suma a aquesta celebració amb la II Setmana de la Poesia que es celebrarà del 21 al 25 de març, sota el títol “Més enllà de les paraules”. S’organitzaran diverses activitats al voltant de la poesia amb l’ajut d’un grup d’alumnes d’APS de 4t d’ESO. Comptarem també amb la presència al centre de dues poetesses: l’Anna Grau, exalumna del centre, i la Judit Terés, escriptora del barri, que ens llegiran textos seus. 


Des de la Biblioteca de l’Alzina us animem a què participeu activament en els actes de la Setmana de la Poesia i que feu aflorar tota la vostra creativitat en l’escriptura de poemes. 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

   VISITA DE PILAR GARRIGA, UN ESTIU A BORNEO L'alumnat de 1r ESO va rebre el dimarts 23 de maig a la Pilar Garriga. Pilar és llicenciad...