dijous, 5 de març de 2020

Dones i literatura


A Una habitació pròpia, Virginia Woolf es preguntava què hauria passat si Shakespeare hagués tingut una germana amb el mateix talent literari que ell. Hauria pogut desenvolupar el seu talent artístic? Hauria rebut el reconeixement de les autoritats de l'època? Malauradament, no. 

Durant molts segles, i avui en dia encara en sofrim les conseqüències, s'ha considerat que les dones havien de dedicar-se a tasques reproductives i de la llar. 

Malgrat aquests obstacles objectius, són moltes les dones que han decidit rebel·lar-se i demostrar la qualitat que atresoraven com a escriptores: Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Marguerite Yourcenar, Katherine Mansfield, Agata Christie...

És una llàstima que l'estudi de les obres literàries d'aquestes dones, i tantes altres, hagi quedat invisibilitzat. Com pot ser, si no, que Murasaki Shikibu, autora de La novel.la de Genshi, sigui tan poc coneguda? A principis del segle XI, 800 anys abans que a Occident apareguessin les primeres novel·les, aquesta autora japonesa ja va innovar en el gènere. Si el seu nom és pràcticament desconegut, com no ho serà també el d'altres autores?

La commemoració del Dia de la Dona Treballadora és una bona oportunitat per a reivindicar la vàlua de totes aquestes escriptores. Per això a la Biblioteca podeu consultar fantàstiques obres escrites per dones

Entreu i gaudiu de la lectura!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada